сряда, 26 май 2010 г.

Въпроси и отговори

Здравейте! Въпросите ми са два.
1.Трябва ли да се провежда ежедневен инструктаж на техническите ръководители.
2. Допуска ли се провеждането на ежедневен инструктаж от работник на други работници със същата квалификация, ако същият е определен със заповед на работодателя и на какви изисквания трябва да отговаря той?
Отговор:
Ежедневният инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа се извършва съгласно изискванията на Наредба № 3 от 14 май 1996 г. за инструктажа на работниците и служителите по безопасност, хигиена на труда и противопожарна охрана (обн., ДВ. бр.44 от 1996г.). Ежедневно се инструктират работници и служители, заети в дейности с висок производствен риск: работещите в подземни, минни и строителни и геологопроучвателни обекти, кариери, при експлоатацията на транспорта, добива на нефт и газ, производството и употребата на взривни материали и с опасни химически вещества (чл.20, ал1).
Длъжностните лица, които ръководят и управляват трудовите процеси, включително техническите ръководители, както и определените лица за провеждане на инструктажите, подлежат на ежегодно обучение, съгласно § 1 от Допълнителните и заключителни разпоредби на Наредба № 3.
Длъжностните лица, които ще провеждат инструктажите, се определят от работодателя, с писмена заповед, в зависимост от характера на изпълняваната работа, конкретните условия и съществуващия професионален риск. Изискването на наредбата е тези длъжностни лица да бъдат с техническо или друго подходящо образование и съответен производствен опит. По смисъла на § 1, т. 4 от Допълнителните разпоредби на Кодекса на труда, "длъжностно лице" е работник или служител, на когото е възложено да упражнява ръководство на трудовия процес в предприятието, в неговите поделения и низови звена, както и работник или служител, който изпълнява работа на специалист във функционалните и обслужващите звена на предприятието. В този смисъл, няма пречка работник да провежда ежедневния инструктаж, ако е определен съгласно горепосочените изисквания на Наредба №3.

Въпрос:
Бихте ли ми обяснили при установени 12-часови смени,какви почивки се полагат в рамките на работното време и има ли изисквания да не се напуска сградата на предприятието/напр. да се отива на обяд в заведение в града/.
Отговор:

В чл. 151, ал. 1 от КТ е предвидено, че работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Работодателят осигурява на работника или служителя почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути. Времето за хранене, не се включва в работното време.
В производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, работодателят осигурява на работника или служителя време за хранене през работното време. В тези случаи времето за хранене се включва в работното време и работодателят не е задължен да предоставя почивка за хранене, т.е. работникът или служителят се хранят на работното си място.
Съгласно чл. 4а от Наредбата за работното време, почивките и отпуските с Правилника за вътрешния трудов ред в предприятието се определят редът за редуването на смените, почивките по време на работа, времето за хранене на работниците и служителите в производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, както и други въпроси, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа в предприятието.

Въпрос:Може ли да бьде прекратен безсрочният ми трудов договор от работодателя, докато сьм в отпуск по болест и без да подпиша заповедта ?

Отговор:Уважаеми г-н Георгиев,
Съгласно чл. 333, ал.1, т. 4 от Кодекса на труда (КТ), в случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай работник или служител, който е започнал ползването на разрешения му отпуск, включително „отпуск по болест”.Основанията за прекратяване са: закриване на част от предприятието; съкращаване в щата;при намаляване на обема на работата; при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата; при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях; работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен.
Ако работодателят не спази изискванията на разпоредбите на чл. 333 от КТ, които предвиждат закрила при уволнение на някои категории работници и служители, той нарушава трудовото законодателство.Следва да имате предвид, че съгласно чл. 344, ал.3 в случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.
На основание чл. 335, ал. 1 от Кодекса на труда трудовият договор се прекратява писмено и задължение на работодателя е да оформи писмено прекратяването на трудовия договор, като връчи на работника или служителя заповедта за подпис. Отказът на работника или служителя да подпише заповед за прекратяване на трудово правоотношение може да се удостоверява с подписите на двама свидетели. В този случай заповедта се счита за връчена и трудовото правоотношение се прекратява.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...