четвъртък, 20 май 2010 г.

Въпроси и отговори

Въпрос: По какъв начин работник може да си търси правата за неспазен КТД на работното му място.
Отговор:Съгласно чл. 57, ал. 1 и 2 от Кодекса на труда /КТ/ колективният трудов договор има действие спрямо работниците и служителите, които са членове на синдикалната организация - страна по договора. Работниците и служителите, които не членуват в синдикална организация, страна по договора, могат да се присъединяват към сключения колективен трудов договор от техния работодател с писмено заявление до него или до ръководството на синдикалната организация, която е сключила договора, при условия и по ред, определени от страните по договора, така че да не противоречат на закона или да го заобикалят, или да накърняват добрите нрави. Разпоредбата на чл. 59 КТ предвижда, че при неизпълнение на задълженията по колективния трудов договор искове пред съда могат да предявят страните по него, както и всеки работник или служител, спрямо когото колективният трудов договор се прилага.

Въпрос:Моля да ми отговорите на следния въпрос:
Важи ли все още условието да се изплащат
две брутни заплати на наследниците на починал
работник, който е бил на трудово проваотношение
към деня на смъртта си ?

Отговор:Съгласно чл. 11, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване при смърт на осигуреното лице съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ в общ размер две минимални работни заплати и на наследствена пенсия.
Паричните помощи при смърт на осигуреното лице се изплащат на правоимащите лица въз основа на подадена от всяко от тях заявление-декларация по реда на Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
За повече информация можете да се обърнете към Националния осигурителен институт.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...