четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Пламен Димитров: Най-добрата подкрепа за доходите е запазването на работните места




25 февруари 2010 09:59


Крайната ни цел е да запазим работните места, тъй като най-добрата подкрепа за дохода на един човек е именно запазването на работното място. Това каза за Информационна агенция КРОСС заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров, преди началото на преговорите с правителството за подписване на антикризисно споразумение.
Според синдиката най-трудни ще бъдат преговорите в частта за определяне на минималната работна заплата, защото традиционно, когато става дума за това има различни виждания за размера и механизма, по който тя се определя. Спорни, според синдикалистите, могат да се окажат предложенията, които засягат социалната крива на населението. „Ще трябва да убедим финансовия министър, че към настоящия момент са нужни активни антикризисни мерки, които да подпомогнат както предприятията, за да се запазят работните места, така и домакинствата".

Пламен Димитров подчерта, че целта на тези предложения е да подпомогнат потреблението, което дава много сериозни сигнали, че се свива. „Всички предложения ще бъдат фокусирани върху връщането на дохода, така че да се стимулира потреблението", обясниха от КНСБ и се аргументираха, че не би имало никакъв ефект от каквито и да било антикризисни мерки, ако липсва покупателна способност.

„Очевидно, оценката на социалния министър Тотю Младенов, че голяма част от предложенията на синдикатите са приемливи, е добра стартова позиция на преговорите, но решаваща ще бъде подкрепата на финансовия министър", коментира Димитров. Очакванията на КНСБ са, че техните предложения ще бъдат възприети и от работодателите.

До края на месец април синдикатите се надяват, че ще се стигне до споразумение за новия антикризисен пакет.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...