четвъртък, 18 февруари 2010 г.

С Т А Н О В И Щ Е

До
Министър Председателя на
Република България
г-н Бойко Борисов

Министъра на икономиката,
енергетиката и туризма
г-н Трайчо Трайков


С Т А Н О В И Щ Е
на Ръководството на КНСБ


Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми г-н Трайков,

Ръководството на КНСБ отчита усилията на Министерския съвет и на екипа на Министерство на икономиката енергетиката и туризма за по-безболезнено преодоляване последствията от икономическата криза във фирмите, чийто принципал е държавата.
КНСБ е отговорен социален партньор на избрания от Народното събрание Министерски съвет и с действията на всички свои структури, ежедневно доказва своя конструктивен подход за преодоляване на остри социални конфликти. Ръководството на КНСБ, защитавайки трудовите и човешки права на своите синдикални членове, винаги се е стремяло на базата на експертност и зачитане правата на всяка една страна, да постигне удовлетворяващи за отделните страни споразумения.
Определено считаме, че в отговор на конструктивния подход на Основната синдикална организация на КНСБ във “ВМЗ”-ЕАД гр. Сопот и на Браншовия синдикат - Федерация на синдикатите от военнопромишления комплекс, ръководството на 100 % държавното дружество “ВМЗ”-ЕАД гр. Сопот, предприе антиконституционни действия, като уволни над 30 работници, участвали в протестните действия на 15 и 16 декември 2009 год., поради неизплатени за повече от 3 месеца работни заплати. Становището на Ръководството на КНСБ е, че българските граждани - работници в държавната фирма, упражниха конституционното си право на протест съгласно чл. 43 от Конституцията на Република България, който гласи: “гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации”, когато са нарушени техни граждански, икономически и политически права.
Ръководството на “ВМЗ”-ЕАД гр. Сопот, в лицето на изпълнителния директор г-н Стоенчев и на председателя на Съвета на директорите г-н Ивановски, са уведомили Синдикалната организация на КНСБ, за решението на Съвета на директорите да бъдат освободени над 30 работници и специалисти на дружеството, активно участвали в протестните действия през м. декември 2009 год. Първоначално, работниците и служителите, които са имали смелостта да протестират, са били уволнени дисциплинарно поради неявяване на работа два послесователни работни дни, след което на същите работници са били връчени за подпис заповеди за освобождаване от работа по взаимно съгласие. Тези действия доказват, че законен мотив и причина за освобождаване от работа на въпросните работници няма, а ръководството цели единствено, зад подобни уволнения да прикрие истинските си намерения - да накаже работещите, позволили си да протестират и да всее страх и подчиненост на над 3500-те работещи в дружеството.
С тези си действия, мениджърският екип на дружеството грубо се саморазправи с една част от над 2 000-те работници и специалисти на дружеството, участвали в протестните действия в края на 2009 год., като по този начин наруши:
- Чл. 43 от Конституцията на Република България, регламентиращ правото на гражданите на мирни протестни действия в защита на своите права;
- Чл. 48, във връзка с чл. 16 от Конституцията, които гарантират и защитават правото на труд и справедливо заплащане, съответстващо на извършената работа /чл. 48 ал. 5/.
- Чл. 4 от Европейската социална харта /ревизирана/, регламентиращ и защитаващ правото на справедливо и достойно трудово възнаграждение.
- Чл. 24 от Европейската социална харта /ревизирана/, регламентиращ и защитаващ правото на закрила на работещите, срещу освобождаване от работа без основателни причини.
- Чл. 30 от Европейската социална харта /ревизирана/, регламентиращ и защитаващ правото на закрила на трудещите се , срещу състояние на бедност и социална изолация /още повече, че тук се касае за прецедент, осъществен в предприятие със 100 % държавна собственост, каквото е “ВМЗ”-ЕАД гр. Сопот/.
Ръководството на КНСБ, имайки пред вид посочените по-горе нарушения на българските и европейски правни норми, ратифицирани от Република България настоява:
 Незабавно да бъдат възстановени на работа освободените над 30 работници и специалисти на “ВМЗ”-ЕАД гр. Сопот, поради единствения мотив на ръководството - участие в граждански протестни действия.
 Да бъдат освободени от заеманите длъжности:
Председателя на Съвета на директорите г-н Ивановски, който изпълнява тази длъжност от 5 години и има определен принос за тежкото финансово състояние и настоящата ситуация във “ВМЗ”-ЕАД гр. Сопот, както и изпълнителния директор на Дружеството - г-н Стоенчев, поради отказа му до настоящия момент да подпише график за изплащане на дължимите РЗ - за м. ноември, декември 2009 год. и възнагражденията за м. януари 2010 год., както и за предприетите незаконни действия спрямо осмелилите се да изразят своя граждански протест работници и специалисти на дружеството.
Уважаеми г-н министър-председател,
Уважаеми г-н министър,
Ръководството на КНСБ изразява своята надежда, че Вашите бързи и ефективни действия ще доведат до разрешеване на конфликтната ситуация във “ВМЗ”-ЕАД гр. Сопот, за да се предотвратят други граждански и синдикални действия от солидарност към освободените работници и специалисти на дружеството.
При бездействие от страна на МИЕТ, Ръководството на КНСБ ще бъде принудено, да информира ЕКП, МКП и МОТ за грубото погазване в Република България на трудови и човешки права, както и да предприеме действия по Закона за събранията митингите и шествията и Закона за уреждане на колективните трудови спорове за защита правата на нашите синдикални членове и хората на наемния труд във „ВМЗ” ЕАД, гр. Сопот.


Президент на КНСБ:

проф. д-р Желязко Христов, д.м.



Вицепрезидент на КНСБ
и Председател на
Национален стачен комитет:

Валентин Никифоров

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...