четвъртък, 26 ноември 2009 г.

Резултати от Допитване до синдикалните членове на КНСБ за увеличението на възрастта за пенсиониране на жените

Регионалният съвет на КНСБ Шумен проведе допитване до синдикалните членове на КНСБ от областта по отношение на тяхното мнение за съгласие или несъгласие за учеличаване на възрастта на жените от 60 на 63 години, а също така и по отношение на готовността им за участие в синдикални и граждански протестни действия, ако едностранно, без съгласието на социлните партньори и без широка обществена подкрепа бъде наложено повишаване на пенсионнота възраст.

От раздадените 2000 листовки/ в синдикални структури в 9 общини от областта / са върнати 1686, което е 84.3% от раздадениете.
От тях 1648 са отговорили с „НЕ”, което представлява 97,75 % от върнатите.
От тях жените са 1262 / 74,85 % от отговорилите с „НЕ” /.
Отговорили с „ДА” са 38 лица, което прави 2,25% / за увеличение на възрастта/. От тях 32 са жени и 6 са мъже.

Съгласие за участие в синдикални и граждански протестни действия са изразили 1275 от допитаните или 75,62 %.
Несъгласие са изразили 411 от допитаните- 24,38 %.
Изводите са, че:
- изключително висок е процентът на отговорилите с „НЕ” т.е. изразили несъгласие” за увеличаване на пенсионната възраст.
Масово хората отговорят: „При никакви условия”,
„Няма да работя с памперси”, ”Не желая да работя с бастун и треперещи ръце”.
- Подобряването на условията на труд и намаляване на стреса на работното място биха били предпоставка за провеждане на дебат за увеличение на възрастта за пенсиониране. Пример: „Мога да работя и до 80 г., ако професията ми е художник”.
- Биха били съгласни да работят до по-висока възраст, при условията на пенсиониране при определен трудов стаж- Испанския модел. Отговор-пример: „Не желая увеличение на годините, а при определен трудов стаж да се пенсионирам”.
С отговорите си трудовите хора потвърждават изразеното становище от експертите на КНСБ че ”В условията на задълбочаваща се икономическа криза и растяща безработица въпросът за увеличаване на пенсионната възраст не може и не следва да бъде поставян, още по-малко пък като антикризисна мярка. Българинът живее в постоянен висок стрес , храни се нездравословно и живее по-кратко от средния европеец.

Анета Денева-председател на РС

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...