понеделник, 31 октомври 2011 г.

Синдикатите не приемат бюджет 2012 г.

Двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че не подкрепят бюджета за 2012 г. във вида, в който е изготвен от Финансовото министерство. Не виждаме как с този бюджет ще бъде стимулирана икономиката ни и ще се разкрият нови работни места, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. Държавният бюджет е прекалено консервативен, предпазлив и подчинен единствено на фискални цели, смята той. Според него основният финансов закон на държавата няма да способства икономиката ни да излезе от кризата, няма и гаранции за ръст на доходите от труд и от пенсии.
Синдикатите разкритикуваха ниския бюджетен дефицит от 1,32 % от БВП. Той е ненужно рестриктивен, въпреки че в пакта за финансова стабилност, приет от парламента, се предвижда дефицит от 2 %, смятат профсъюзите. Получава се разлика от 550 милиона лева, които биха могли да се използват за увеличаване на заплатите на всички в бюджетната сфера, както и на всички пенсионери.
Разчет на КНСБ показва, че ако от 1 април догодина с 10 % се вдигнат всички бюджетни заплати, а с 5 % - всички пенсии, на държавата ще са необходими 535 милиона лева допълнително. В същото време, според синдикатите, заложените приходи в бюджет 2012 са силно занижени.
Допълнителни приходи ще дойдат, ако министърът на труда Тотю Младенов разпространи 6,9 % ръст на минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности, в които не са водени преговори за нови осигурителни нива. Вдигането на максималния осигурителен доход от 2000 на 2700 лв. също ще доведе до повече приходи в бюджета.
Синдикатите поискаха от догодина здравни вноски да се плащат върху всички доходи от собственост и капитал от лицата, които не работят и не са пенсионери. За да има повече приходи от осигуровки, трябва при всяко искане за възстановяване на ДДС във фирмата да започва и проверка на осигурителните плащания от работодателя, настояват синдикатите. Подобни мерки в държавната хазна могат да влязат поне още няколко стотин милиона лева, заяви Пламен Димитров. Това ще даде възможност на вдигане на доходите.
В петък от 15,30 часа започва заседанието на тристранния съвет, където синдикати, работодатели и държавата ще дискутират бюджета за следващата година и данъчната година. Синдикатите обаче разчитат голяма част от техните искания да бъдат приети в парламента. Без ръст на доходите няма как есента да е мирна, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...